Derfor billeder
Billeder er et stærkt redskab til at se verden med andre øjne. Og med andres øjne. De ting, der kan være svære at sætte ord på, kan man lettere sætte billeder på, og det åbner for dialog, diskussioner og nye vinkler. Og det er det, pick a picture kan.
Motiver
Motiverne er alle sammen åbne for forskellige fortolkninger, og de giver inspiration til at forstå udfordringer og ideer til at løse dem. Og så er der plads til overraskelse og humor. Tilsammen en perfekt start på et udviklingsforløb.
Billedkortene rummer vores grundfølelser som glæde, vrede og sorg. De viser typiske modsætninger, som gør det nemt at associere ud fra.
Konkret udgangspunkt
Når du bruger billeder giver de et helt konkret udgangspunkt og samtidig rummer de mulighed for flere tolkninger. Vi er umiddelbart mere åbne for at andre ser og tolker billeder anderledes end os selv.
Vi bliver mere aktive lyttere og i dialogiske processer, hvor vi taler og handler gennem billeder, er vi mere tilbøjelige til at lege med på den andens udsagn.
Facilitering med billeder
Billederne er dit værktøj, ligesom hammeren er det for en tømrer. En god tømrer vil gerne have gode værktøjer, men han kan også komme langt med de dårlige. Men hans oplevelse af processen og resultatet bliver bedre, når værktøjet er i orden.
pick a picture et et effektivt værktøj, men uden en klar proces og fokus kommer du ikke langt. Derfor har vi samlet et par korte tips til at sikre en god proces.
Signe Bonnén, Kommunikationsrådgiver og partner i pick a picture fortæller her om sine erfaringer med at tage afsæt i billedkort.
Udvalgte motiver
Billeder lægger op til ægte dialog
Ægte kommunikation
Vi kan intuitivt mærke, når vi er deltagere i en ægte kommunikation. Ph.d. Lotte Darsø skriver om to måder at forholde sig til hinanden og til sagen på, ved at beskrive ægte kommunikation og kollektiv monolog. Andre kalder det dialog.
Facilitering
Hav dit formål klart og sæt rammerne
Billederne gør det ikke alene. Når du skal have det optimale ud af pick a picture, skal du sætte klare rammer for, hvad der skal komme ud af den tid, I skal bruge sammen, du og deltagerne. At sætte rammerne og styre processen kaldes mødeledelse eller facilitering.
Billederne er dit værktøj, ligesom hammeren er det for en tømrer. En god tømrer vil gerne have gode værktøjer, men han kan også komme langt med de dårlige. Men hans oplevelse af processen og resultatet bliver bedre, når værktøjet er i orden. pick a picture et et effektivt værktøj, men uden en klar proces og fokus kommer du ikke langt. Derfor her et par korte tips til at sikre en god proces.
Formål og succes
Det første grundlæggende spørgsmål, man bør stille sig selv, er: Hvad er formålet med det møde, workshop, konference, jeg er ved at planlægge? Jo mere konkret det er besvaret, des større hjælp kan formålet fungere som styrepind gennem tilrettelæggelse af forløbet.
Nogle gange kan det hjælpe at spørge sig selv: Hvis dette forløb skal være en succes, når vi er færdige, hvad har vi så tænkt, aftalt eller formuleret?
Sæt rammerne og styr processen
Når formålet er klart, kan du tænke på, hvordan du vil udnytte, at du har samlet deltagerne. Hvilket program vil du sætte op? Hvordan fungerer de enkelte programpunkter i forhold til hinanden? Får du varieret nok? Husk du har samlet folk til at mødes, udnyt det, så du får makimalt ud af, at I er i samme rum på samme tid.
Inviter til deltagelse
Når du bruger billederne i dine møder eller undervisning, skal du vise en åbenhed for at høre den enkelte deltagers fortælling. Inviter spørgende og åbnet ind, hvis du skal have det fulde udbytte. Men husk at sætte rammen for hvor lang tid det skal tage.
De fysiske omgivelser
Det rum vi er til stede i, påvirker os. Du kan være med til at påvirke den stemning, du vil have deltagerne i. Skal der være stramhed og styr på processerne? Eller skal der være afslappet og trygt? Sæt bordene parat, så det passer til det, du vil skabe med deltagerne.